Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Angst van reguliere kerken #1 Aanvoerders van nieuw gezond zaad

In de jaren zestig van vorige eeuw zagen de reguliere kerken zich bedreigd door de opkomende populariteit van verscheidene Bijbelstudenten en de predikers van de Mormonen (of De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen) en de Jehovah’s Getuigen die van deur tot deur gingen.

In juni 1840 verbleef er al een eerste zendeling van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in Nederland, terwijl hij (als ‘apostel’ Orson Hyde) op doortocht naar Jeruzalem was. Dit was tien jaar na dat in het zuidelijk gebied een scheuring was opgetreden waardoor de Franstalige Bijbelstudenten zich verdeelden in een Franse en een Belgische tak. Het was een periode waarbij men met pamfletten mensen trachtte te bereiken. Zo liet Orson Hyde in Rotterdam enkele pamfletjes achter, die hij in het Nederlands had laten vertalen. In 1861 werden voor het eerst twee zendelingen vanuit Salt Lake City uitgezonden die specifiek in Nederland werkzaam zouden zijn. Anne Wiegers van der Woude, die in 1852 als eerste Nederlandse bekeerling in Wales gedoopt was werd kwam met Paul August Schettler op 5 augustus 1861 in Rotterdam aan. Kort na zijn aankomst als zendeling in Nederland, besloot Schettler zijn familie in Friesland te bezoeken en zijn boodschap met hen te delen. Dat resulteerde in de eerste bekeerlingen van de kerk in Nederland, waarbij op 1 oktober 1861 meerdeeren in die kerkgemeenschap werden opgenomen. Toen Anne Wiegers van der Woude en Paul August Schettler in 1863 terugkeerden naar Amerika telde de Kerk in Nederland 33 leden.

Voor die Amerikaanse kerk waren de Katholieken en Protestanten niet zo bang omdat zij toch ook hun drie goden verkondigden. Erger was het gesteld met de Belgische, Engelse en Amerikaanse Bijbelstudenten die na 1830 hun weg noordwaarts op het continent vonden. Vanuit Engeland kwamen studenten die beïnvloed waren door de Engelse arts Dr. John Thomas, die in Amerika een hele beweging van Bijbelstudenten op gang had gebracht, die slechts in één God, die geen Drie-vuldigheid was, geloofden. Ook volgers van een van zijn leerlingen, Charles Taze Russell, vonden hun weg naar onze contreien. Meerdere van die Bijbelstudenten waagden het de mensen op straat aan te spreken en voor de kerkgebouwen pamfletten uit te delen net als mensen uit te nodigen voor hun filmvertoningen die gratis konden bijgewoond worden en erg in trek waren. Dat boezemde de Belgische Katholieke Kerk heel wat angst in. Want daar werd verkondigd dat de wereld afstevende naar een eindtijd en dat de mensen zich konden redden door de valse kerken met haar heidense riten te verlaten en de ware Jezus te volgen.

De Christadelphians (Broeders in Christus) boden mensen gratis de Wilsons polyglot Bijbelvertaling aan. Toen Benjamin Wilson in 1900 stierf, erfden zijn erfgenamen de platen en het copyright. Toen ze werden benaderd door Charles Taze Russell, de toenmalige president van de Watch Tower Bible and Tract Society, verkreeg hij via een derde partij het auteursrecht, en op een later tijdstip, de borden. De groep van Russell, ook gekend als (‘American -‘ of ‘International -‘) Biblestudents en als Russellites of Russellieten, brachten nadat Joseph Franklin Rutherford die groep had overgenomen ook een nieuwe gratis Bijbelvertaling op de markt onder de naam Nieuwe Wereld vertaling (NWV), De New World Translation of the Christian Greek Scriptures verscheen voor het eerst in het Engels op 2augustus1950
Het Christadelphian Genootschap had daartegen haar Diaglott al in 1902 gepubliceerd, en het type van hun vroegere bijbelvertaling opnieuw ingesteld voor publicatie op haar eigen persen in 1927, met een extra druk in 1942.

Die verdeling van gratis Bijbels bezorgde de Katholieke Kerk veel kopzorgen, omdat ze hun leden verboden hadden om de bijbel te lezen, om te vermijden dat hun gelovigen de ware toedracht van Gods Woorden zouden kunnen leren kennen.

Wat de Rooms Katholieke Kerk ook zorgen baarde was dat sommige van de Bijbelstudenten de mensen zeiden dat er in 1914 een zware oorlog zou uitbreken en dat slechts het begin van een nieuw tijdperk zou zijn dat het Einde der tijden vooraf zou gaan. Ook al dachten velen na de Grote oorlog dat dit de laatste oorlog zou zijn, bleven de Bijbelstudenten (Broeders in Christus/Christadelphians, Russellieten/Amerikaanse Bijbelstudenten en Jehovhah’s Getuigen/ Getuigen van Jehovah) de mensen duidelijk maken dat die verschrikkelijke oorlog niet de laatste zou zijn. Volgens de Rooms Katholieke Kerk maakten zij de mensen bang met hun verkondiging dat er nog een tweede en zelfs een derde wereldoorlog zou komen. Langs een kant maakten die ‘voorspelingen’ mensen bang en bracht hen dit tot het mijden van zulke groeperingen, alsof zij zo die oorlogen zouden kunnen vermijden. Maar langs de andere kant bracht dit mensen tot bezinning en wensten zij hierover meer te weten te komen. Vooral omdat na de Grote oorlog was gebleken dat die Bijbelstudenten er niet naast zaten. (Ook al hadden sommigen die zich eerst aangesloten hadden zich verwijdert van de groep toen ze in de eerste helft van 1914 toch hun land niet in oorlog aantroffen.).

Vooral in de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw werden de bijbelstudenten actiever en kon men aan de trappen van vele treinstations de Jehovah’s Getuigen vinden die de eindtijd voor 1975 voorspelden. Toen was het hek van de dam. Met prachtige tijdschriften konden zij veel mensen vermurwen en naar hun genootschap toe trekken. Het was het begin van een uitloop bij de Rooms Katholieke Kerk in België.

Her en der werd er over het land gezaaid met het onfeilbare Woord van God. Tegen de zin van de reguliere Kerk konden nu meer mensen de Bijbel inzien en vele onregelmatigheden aantreffen tussen wat er in dat Boek der boeken stond en wat die reguliere Kerk beweerde dat er zou instaan.

+

Vindt hier ook

Wie zijn de Broeders in Christus?

Broeders in Christus of Christadelphians – Waar staan zij voor

Wat de Broeders in Christus geloven

Voorgaande

Niet zo onbelangrijk

Over lege en volle kerken

Stilstaan of uitvliegen

Op de vlucht geslagenen weer terug brengen

Vluchters van bepaalde groepen

++

Aanvullend

 1. Materialisme, “would be” leven en aspiraties #5
 2. Wat betreft Korte inhoud van lezingen: Bijgeloof en feesten
 3. Gods vergeten Woord 24 Getuigen 3 De opdracht om te prediken
 4. Opkomend voor Christus #2 Sprekend uit liefde voor Christus
 5. Opkomend voor Christus #4 Wereldwijde prediking
 6. Hermeneutiek om uit te dragen #8 Tegenspraak
 7. De Ekklesia #5 Gods getuigen
 8. John Thomas – Naamgever en inspirator
 9. Misvattingen over C.T.Russell
 10. Wie kan zich beroepen op C.T. Russell
 11. Stichter van een beweging
 12. Bijbelonderzoekers niet steeds Getuigen van Jehovah
 13. Zoeken naar waarheid, studiemateriaal, Jehovah Getuigen, ex-Jehovah Getuigen en anderen
 14. Bijbelonderzoekers, Bijbelstudents, Jehovah Getuigen, Russell en denominaties
 15. Niet alle Getuigen behorend tot Getuige van Jehovah
 16. Getuigen van Jehovah
 17. Eenheid van spreken onder de loep genomen
 18. Geschiedenis van de Belgische Bijbelstudenten
 19. Wie, wat, hoe Christadelphians
 20. Wie zijn de Christadelphians
 21. Broeders in Christus of Christadelphians – Wie zijn ze

+++

Verder aanvullend

 1. Zeven dingen die je moet weten over de leer van de katholieke kerk
 2. De 11 geloofsovertuigingen die je moet weten over Jehovah’s Getuigen wanneer ze aan je deur kloppen
 3. Mormonen: 8 geloofsovertuigingen die je van hun moet weten
 4. Pas op voor theologische gevaren van zowel links als rechts
 5. Tara Westover Educated – Haar nieuwsgierigheid en honger naar kennis die haar uiteindelijk de landsgrenzen over brengen, tot ver over de oceaan, van Harvard tot Cambridge.
Advertentie

Door belgischebroedersinchristus

Genootschap van de Broeders en Zusters in Christus, of Christadelphians, in België.

14 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: