Als Christen mogen wij ons hoofd niet in het zand steken

Als Christen mogen we ons hoofd niet in het zand steken voor wat er in de wereld gebeurt.

De idee van wat een Christen is of wie zich een Christen mag noemen is heel uiteenlopend. De Oostenrijkse esotericus, spiritualist, schrijver, lezinggever, architect, filosoof en en stichter van de antroposofie, Rudolf Steiner schreef zelfs hierover:

Stel dat iemand de naam Jezus Christus nooit gehoord heeft en niets afweet van wat er in de evangeliën meegedeeld wordt, maar dat hij het radicale verschil tussen het karakter van wijsheid en macht en dat van de liefde wel kent. {Wie is een ware christen?}

in GA 143 – Die Liebe und ihre Bedeutung in der Welt – Zürich, 17 december 1912 (blz. 210) schrijft hij verder:

Zo’n mens is in de recht christelijke zin een christen, ook als hij niets weet van het mysterie van Golgotha. Wie de liefde zo kent, dat hij weet dat liefde er is om schulden te betalen en dat zij geen voordeel voor de toekomst inhoudt, die is een christen. De aard van de liefde begrijpen – dat is christen zijn!” {Wie is een ware christen?}

Vermoedelijk sprak hij eerder over de goedkeuring in de ogen van God. Vast en zeker kan een persoon die Jezus niet kent, maar al de liefde in zich draagt en goed doet naar anderen zonder zich voorop te stellen, gerust goedgekeurd worden door God, indien die persoon verder volgens de regels van God leeft (zoals o.a. het niet houden aan afgoderij.) Liefde kennen is een prachtige deugd, maar meerdere mensen, die geen christen zijn, kunnen vast en zeker veel liefde kennen en uitdragen naar anderen.

Ook al zijn er christenen die beweren dat christenen zich helemaal niet bezig mogen houden met politiek of zich niet mogen uitspreken over bepaalde zaken, en aldus ook niet mogen stemmen, willen we u erop wijzen dat zelfs profeten als Jesaja en Jezus de wereld niet onbesproken lieten. Vele mannen van God gaven hun mening en de mening van God aan anderen te kennen. Als er dingen in de wereld gebeurden die niet volgens de gedachten of wil van God gingen maakten zij dat hun medeburgers zeer duidelijk.

Het is maar al te gemakkelijk om “de kop in het zand” te steken en zich van niets aan te trekken. Maar als wij God liefhebben moeten wij ook onze naaste lief hebben. Indien er dan iets met die naaste verkeerd gaat moeten we klaar staan om die naaste te helpen. Dat helpen kan op velerlei manieren gebeuren. Maar voor wij ter hulp kunnen schieten moeten we zeer goed weten wat er gaande is. We kunnen niet opkomen voor iets of iemand indien we niet goed weten wat er met die iemand gebeurd is.

Vroeger lazen heel wat mensen dagelijks de krant, en was er zelfs een weekend editie of zondagskrant in vele landen. Maar vandaag lijkt het wel dat op veel plaatsen de krant op sterven na dood is. Vroeger ging een krant er prat op bepaalde columnisten te hebben en verzekerde elke dag een opiniestuk. Zo kon men vaste schrijvers vinden in dag- en weekbladen. Er waren columnisten bij die echte opiniemakers waren, terwijl anderen louter verstrooiing boden.

Redactie van het Dagblad van het Noorden in Emmen

Men kon stellen dat naast die columnisten er een heel team van redacteuren aanwezig was dat zich voornam toch algemeen de objectieve weergave te voorzien in hun artikelen, al moet gezegd worden dat het meestal tot één bepaalde denkrichting in een krant of weekblad ging.

border Het Britse dagblad The Independent was in haar beginjaren de grote uitzondering. Daarin kon men tenminste schrijvers vanuit allerlei denkrichtingen vinden die naast elkaar berichten brachten vanuit hun visie, waarbij naast hun artikel een auteur met een heel andere visie een tekst mocht brengen over hetzelfde onderwerp. Zo konden en kunnen lezers van die krant nog altijd zelf een mening vinden door een verscheidenheid van ideeën op te doen bij het doornemen van een en hetzelfde dagblad.

Propaganda is van alle tijden, maar werd en wordt nog steeds het meest gebruikt in tijden van oorlog. In zijn toespraak in het Berlijnse Sportpaleis op 18 februari 1943 spoorde Goebbels de mensen aan om het pad van de totale oorlog te volgen. Op de spandoeken stond “totale oorlog – kortste oorlog”.

Voorheen de wereld van de sociale media mag gezegd worden dat de krantenlezer er op aan kon ernstige lectuur in zijn of haar handen te hebben. Nieuwsgaring en berichtgeving bevond zich aldus in goede banen zodat je er als lezer redelijk op kon vertrouwen en aan de hand daarvan je eigen mening kon vormen. Overzichtelijk was de wereld rondom daarmee zeker, zoals ze ook op die manier stabiliteit en rust bracht voor wie daarin leefde.
Men probeerde zo getrouw mogelijk een beeld te geven van wat er werkelijk gebeurd was. Vandaag kan men daar niet altijd zo goed op aan. Terwijl kranten en televisiezenders vroeger nieuws brachten, zijn er vandaag kranten, zenders en websites die eerder zelf nieuws proberen te maken of zelfs allerlei dingen uit hun mouw schudden, die hun lezers dan zelfs gaan geloven. Groot probleem voor alle media is dat er langs allerlei kanten met nieuws wordt gegooid en heel wat propaganda op de wereld wordt afgevuurd.

Ergerlijk, wordt de wereld van degelijke berichtgeving, tegenwoordig ondermijnd door sociale media, waar beïnvloeders of influencers, allerlei dingen plaatsen en aandacht krijgen voor minder belangrijke zaken of voor verdraaide feiten. Die influencers hebben zelfs zodanig aan populariteit gewonnen dat veel jongeren zich enkel op hun ‘berichtgeving’ steunen.

Sommige kranten vinden het vandaag precies belangrijker om met de bevolking mee te zijn en hen te bieden wat de meerderheid van de mensen graag wenst te horen. Sommige gaan daar zelfs zo ver in dat men op enkele van hun bladzijden eerder de indruk heeft dat die krant een platform wil zijn voor activiteiten en activisme, en zelfs zo ver wil gaan om bepaalde politieke figuren te maken of te kraken.

Vroeger wilden kranten ook hun lezers en politici tot denken aan zetten. Nu is voor sommige het oogmerk om een beslissende invloed uit te oefenen op politieke besluitvorming en maatschappelijke ontwikkelingen. Het is niet slecht dat men de leer ook aan het woord laat, maar online kranten vertonen meer een platform waar de lezers algemeen het woord voeren. Sommige lijken wel chatforums geworden te zijn.

Some View on the World - Enige Kijk op de Werled

Om u te helpen een beeld te vormen van wat er in de wereld gebeurt is er een website die dagelijks een overzicht tracht te geven van de belangrijkste nieuwsfeiten. Die site heeft helemaal niet de bedoeling om een praatgroep te wezen. Trouwens valt het daar op dat er niet zo veel door lezers wordt gereageerd. Het mag gerust meer zijn. Toch gaat de site geen onderwerpen uit de weg. Allerlei onderwerpen kunnen aan bod komen, maar in hoofdzaak zal men er de voorkeur aan geven het menselijk vlak onder ogen te houden. Ook worden op die site bepaalde punten nader bekeken en verder uitgelicht.

Indien u geen tijd hebt om een krant te lezen, of onvoldoende geld hebt om dagbladen en tijdschriften te kopen, die het nieuws van de dag toelichten biedt Enige Kijk op de Wereld of Some View on the World een prachtige oplossing. Op die website kan u gratis en belangeloos meerdere stemmen aan het woord horen. Het boeiende op die site is dat al die verschillende stemmen niet één en dezelfde mening moeten hebben, maar dat verschillende meningen zijn toegelaten. Ook u als lezer kan en mag uw inbreng leveren, ook al kan die tegen de geopperde mening van het artikel zijn.

De oprichter van de site (Marcus Ampe) zijn intentie was juist een platform open te stellen voor meerdere zienswijzen. Hij gelooft namelijk dat enkel met openstellen tot meerdere gedachten en het vrij aanvaarden van meningsverschillen een ware democratische wereld kan opgebouwd worden.

In het verleden en nar de toekomst toe zal u daar ook verder gebeurtenissen op religieus vlak besproken kunnen vinden. De site is namelijk niet bang, zoals enkele kranten vandaag, om het onderwerp van God en gebod niet uit de weg te gaan. Vooral op het vlak van het benoemen van christenen en het christendom en om een kind van God te worden.

In de keuze van onderwerpen wordt er van een Christelijke opinie uit gegaan en gebouwd of de leermeester van God, waarbij dan ook veel aandacht zal geschonken worden aan de hoge roeping van God in Christus Jezus. Doorslaggevend mag wel genoemd worden, dat de site wil duidelijk maken dat wij in de schepping van God leven, die wij moeten beheren naar goed vermogen en moeten vrijwaren van verval. Daarom zal u ook meerdere berichten kunnen vinden over de natuur en hoe wij er mee omgaan en zouden moeten mee omgaan.

Begonnen zijnde met een citaat uit Rudolf Steiner’s werk, willen wij graag ook melden dat als wij op de hoogte zijn van bepaalde zaken en hierbij willen reageren, dat zulks een reactie moet ontstaan uit een eerlijk inwendig gevoel en medeleven. Men mag niet enkel uit nieuwsgierigheid de nieuwsberichten gaan lezen om zich goed te voelen of zich te ‘bevredigen’ of iets sensationeels meemaken. Steeds moet men als christen de juiste houding aannemen.

Want degenen, die meteen morgen willen helpen, bedenken niet dat men eerst leren en iets kunnen moet om te helpen. Hen moet gezegd worden: U moet geduld hebben om in u zelf de krachten en mogelijkheden te ontwikkelen, om rijp te worden als helper van uw medemensen. […]

De anderen echter die alleen hun nieuwsgierigheid willen bevredigen, moeten zich realiseren dat geen enkele van de middelen en vaardigheden die hen gegeven worden, vanuit een ander gezichtspunt genomen moeten worden dan met de bedoeling een dienstbaar lid van de gehele mensheidsontwikkeling te worden. […] {Tweespalt – Rudolf Steiner – GA 96 – Ursprungsimpulse der Geisteswissenschaft – Berlijn, 8 oktober 1906 (bladzijde 89-90) }

Graag nodigen we u uit om deze van onze vele websites te komen bezoeken en wie weet ook in te schrijven zodat u dagelijks up-to date kan gehouden van de meest in het oog springende bijzonderheden.

Wees welkom of “Enige Kijk op de wereld” of “Some View on the World

 

+

Voorgaande

  1. Een ongoddelijke wereld
  2. Stilstaan of uitvliegen
  3. Wees niet verstrikt
  4. Liefde voor God brengt voorkeur om Gods Wil te doen
  5. Het Wachttorengenootschap over Christadelphians #5 Wereldse gebruiken 1 Stemmen
  6. Het Wachttorengenootschap over Christadelphians #13 Onbegrijpelijk verkeerde voorstelling door het Wachttorengenootschap #2 Koninkrijk van God

++

Aanverwant

  1. Tijd voor dit en dat
  2. Gedachte voor vandaag “Dwaasheid en slechtheid van de mens” (06 januari)
  3. Kunnen focussen in een hectische tijd
  4. Copenhagen roert menig hart
  5. Een vergadering omtrent aan te houden gedrag en te houden handelingen
  6. Zoek en vind de Open Weg
  7. Overdenking voor vandaag: Al of niet luisterend naar de mensenzoon Jezus en de Waarheid opzoekend
  8. Redding, vertrouwen en actie in Jezus #7 Adverteren
  9. Het niemand of niets in de duisternis
  10. Leer mij anderen Helpen
  11. Veel nieuws – en te veel stemmen
  12. Journaal of Dagboek voor jou
  13. Doelstellingen
  14. Betrachting
  15. Mijn geloof en hoop
  16. Onafhankelijkheid
  17. Is er wel belang voor persoverzichten – of Krijgt frustratie mij klein
  18. Het eerste half jaar van een Kijk op de wereld op WordPress
  19. Verontrustend lage kijkcijfers na één jaar op het net
  20. Was het een jaar om niet op de tenen te trappen?
  21. Vele jaren om mensen via nieuwsfeiten bewust te maken over de belangrijkheid van de erkenning van Jezus als koning van het Komende Koninkrijk
  22. “Enige Kijk op de wereld” om kerk te doen groeien door getuigenis
  23. Betreft de gastschrijvers
  24. Graag gelezen of verfoeide schrijfsels
  25. Uitnodiging tot onze nieuwssite die een Kijk brengt Op De Wereld
  26. Vergeet ons overzicht van dagelijkse feiten niet

+++

Gerelateerd

  1. Het verschil tussen religie en God
  2. Wie is een ware christen?
  3. Lucas 10:25-37 Wie is mijn naaste?
  4. Heb je naaste lief
  5. Heb uw naaste lief als uzelf
  6. Vrienden
  7. Preventie van polarisatie
  8. De smalle weg (Pas op je rug)
  9. Door alles heen…
  10. Het verlangen naar liefde
  11. Het Thomas Evangelie XCIV
  12. Durven leven
  13. Liefde en lastigheid
  14. Als liefde overwint
  15. Citaten in de Bijbel over egoïsme
  16. Bijbelverzen over Liefde
  17. Met Elkaar
  18. Tweespalt
  19. Het juiste begrip van karma
  20. 8 universele problemen die zeer intuïtieve mensen tegenkomen
  21. Wat is het teken van uw wederkomst en van de voleinding der wereld?
  22. De krant is geen meneer meer
  23. Een revolutie in mobiliteit
  24. Een rariteit in Durham
  25. Quote 2876 Integratie, wat is dat eigenlijk …?
  26. Basisscholen halen alles uit de kast om leerlingen aan het lezen te krijgen; ‘Ze vinden computeren leuker’
  27. Weekend
  28. 3073 Door naar de puzzelpagina

Door Guestspeaker

A joint effort of several authors who do find that nobody can keep standing at the side and that “Everyone" must care about what is going on in today’s world. We are a bunch of people who do not mind that somebody has a totally different idea but is willing to share the ideas with others and to be Active and willing to let others understand how "today’s decisions will influence the future”. Therefore we would love to see many others to "Act today".

1 reactie

Geef een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag