Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Geloof in een te interpreteren Boek

Uit liefde voor Zijn schepping heeft God Zijn onfeilbare Woord mee gegeven zodat iedereen de Allerbeste Gids voor zijn of haar leven mee kan krijgen. Zo zal niemand kunnen zeggen dat zij geen goed instructieboek konden vinden om het beste van hun leven te maken. Want deze Bestseller aller tijden is in zulk een hoeveelheid van talen beschikbaar gemaakt dat er wel een begrijpbare taal tussen moet zitten.

Het enige wat men moet doen om waarheid en wijsheid voor het leven te vinden is dat Grote Verzamelwerk ter hand nemen en het gaan bestuderen.

De Bijbel interpreteren

Veel mensen geloven niet dat er zoiets is als echte waarheid. Zij geloven wel dat er meerdere mogelijkheden zijn en dat zoveel verschillende interpretaties allemaal kunnen kloppen. Dit heeft geleid tot de corruptie of voor sommigen eerder tot de correctie van de ware boodschap van de Bijbel.

De Broeders in Christus geloven dat Jehovah God Zijn Woord uit liefde aan de wereld heeft geschonken in een taal die begrijpbaar genoeg moet zijn voor de meerderheid van de mensen als zij hun ogen, oren en geest willen openstellen om begrip te krijgen van die woorden en zo hun leven op de beste manier kunnen opbouwen naar de Wens en Wil van God.

Maar wij denken dat er niet één mens is die de waarheid van de Bijbel zal kunnen verdraaien zonder er later voor aangerekend te worden. Er zijn wel heel wat mensen die beweren dat ze ‘godgeleerden‘ zijn en het meest bekwaam zijn om de Bijbel te interpreteren, maar wij denken dat dit zonder God gerekend is.

Vandaag zijn er Bijbels verkrijgbaar in een zeer grote hoeveelheid talen, die daardoor dus over de gehele wereld gelezen worden en mensen in staat stellen om over dat Boek een opvatting te hebben. Ook maakt dit het mogelijk voor meerdere mensen dit werk te beoordelen maar ook uit te leggen of ook zelfs dingen te verklaren en weer te geven zoals het in de Bijbel staat vermeld of hoe zij het aanvoelen of verstaan. Maar altijd zal duidelijk zijn dat geen enkele profetie van de Schrift een privé-interpretatie is. Want de profetie kwam niet in de oudheid door de wil van de mens; maar heilige mannen van God spraken zoals ze zijn bewogen door de Heilige Geest.

De Bijbel zelf schetst duidelijk de regels voor een interpretatie – overweeg deze verzen :

19 Daardoor is het profetische woord voor ons nog zekerder geworden, en jullie doen er goed aan je aandacht erop te richten als op een lamp+ die schijnt in een donkere plaats (totdat de dag aanbreekt en er een dagster+ opgaat) in je hart. 20 En jullie zijn op de hoogte van dit belangrijke feit: geen enkele profetie in de Schrift ontstaat door iemands persoonlijke interpretatie. 21 Want profetieën zijn nooit voortgekomen uit menselijk initiatief,+ maar mensen hebben namens God gesproken zoals ze werden geleid* door heilige geest.+ (2 Petrus 1:19-21)

Uit deze verzen blijkt heel duidelijk dat de Bijbel zichzelf interpreteert – de ‘Bijbel is om zo te zeggen haar ‘Eigen Woordenboek’. We kunnen onze eigen gevoelens en gedachten niet gebruiken om het te interpreteren, maar moeten de Bijbel bestuderen en toestaan zichzelf te interpreteren.

Zo kan je vaak vinden dat een deel van de Bijbel een ander deel zal verklaren, bijvoorbeeld in het ene deel kun je een symbool hebben gedefinieerd dat in een ander deel zal ontgrendeld worden, enzovoort.

Maar je zal zien dat er een God is Die het op zicht onbegrijpelijke zaken, of geheimen, zal openbaren als Hij merkt dat je jezelf wil open stellen voor Zijn Woord en niet wil afhankelijk zijn van woorden van mensen.

In de Schrift vinden wij zo meerdere voorbeelden van dingen die voor bepaalde mensen onduidelijk waren. Soms begrepen ze ook niet goed wat ze moesten doen. Maar als zij Gods Woorden opvolgden kwam alles in de juiste plooien te liggen.

God heeft de geheimen onthuld – het is aan ons om Zijn Woorden te bestuderen en ze te ontdekken.

+

Voorgaand

Hoe uniek is het christadelfianisme?

Geloof in dingen van God

Geloof in een Boek van God

Geloof in een zelf te onderzoeken Boek

Geloof in een liefde smedend Boek

++

Aanverwante lectuur

 1. Kijkend naar het Oosten en het Westen voor Waarheid
 2. Begeerde zaken, gidsen en betrouwbare leidraad
 3. Goed voorziene berggids
 4. Bijbel als gids
 5. Schepper, opdrachtgever, verwezenlijker en Hoofdgids voorziener van het Boek der boeken de Bijbel
 6. Optekening van gebeurtenissen in een speciaal verzamelwerk
 7. Woord van God (Bijbelstudenten artikel)
 8. Woord van God (Christadelphians artikel)
 9. Ongelezen bestseller
 10. Bestseller aller tijden
 11. Redding
 12. Evangelie of Goede Nieuws
 13. Hermeneutiek om uit te dragen #8 Tegenspraak
Advertentie

Door belgischebroedersinchristus

Genootschap van de Broeders en Zusters in Christus, of Christadelphians, in België.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: