Geloof stellen in en bidden tot dezelfde God als Die van Jezus

gebed, bidden, prayer, praying
Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

Zoals Jezus in zijn God geloofde moeten ook wij geloof in de God van Jezus Christus stellen. Als Essener Jood leerde Jezus van jongs af aan de psalmen zingen en ter ere van Jehovah lofprijzingen uiten. Jezus wist maar al te goed dat God hoger en groter was dan hij en dat hij niets kon zonder die God.

“Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Niets kan de Zoon doen uit Zichzelf, maar alleen wat Hij de Vader ziet doen; want al wat Deze doet, dat doet de Zoon eveneens.” (Joh 5:19)

“Gij hebt gehoord, dat Ik u zei: Ik ga heen, maar Ik kom tot u terug. Zo gij Mij liefhadt, zoudt gij u verheugen, dat Ik naar de Vader ga; want de Vader is groter dan Ik.  — ” (Joh 14:28)

Jezus was zich heel bewust van de grootheid van zijn God en hoe vol macht Gods naam wijd en zijd op de aarde hoorde te klinken. Hij verzocht daarom zijn volgelingen de Naam van God wijd verbreid kenbaar te maken. Zoals zijn voorvader David wenste Jezus dat geheel de aarde ontzag zou krijgen voor Jehovah welke de mensen zouden moeten duchten.

Wanneer Jezus de synagoge bezocht deed hij mee met de gezangen en gebeden en zong zo ook God tot alle eer, Hem verzoekend dat Zijn glorie de aarde zou mogen omvatten. In de tempels waarnaar Jezus ging klonken dan ook de loftrompetten voor God.

Jezus kwam om God kenbaar te maken en de Wet te verduidelijken en vervullen. Nooit vroeg Jezus om hem te aanbidden, zoals wij nu wel veel mensen vinden die dat doen. Voor hem was het duidelijk dat men enkel God, die geen mens maar een geest is, mag aanbidden.

“Meent niet, dat Ik gekomen ben, om de Wet of de Profeten op te heffen. Ik ben niet komen opheffen, maar volmaken.” (Mt 5:17)

“Toen sprak Jesus: Ga heen, satan; want er staat geschreven: “Gij zult Jehovah uw God aanbidden, en Hem alleen dienen”.” (Mt 4:10)

“23 Maar toch, er komt een uur, en het is er reeds, waarin de ware aanbidders de Vader in geest en waarheid zullen aanbidden. Want de Vader verlangt zulke aanbidders; 24 God is een geest, en wie Hem aanbidden, moeten in geest en waarheid aanbidden.” (Joh 4:23-24)

Voor Jezus was het ook duidelijk dat men tot Die Ene Hooggeplaatste godheid moest bidden en alle eer betuigen.

“(83-19) Dan zullen zij weten, dat “Jehovah” uw Naam is; Dat Gij de Allerhoogste zijt op heel de aarde, Gij alleen!” (Ps 83:18)

Voor Jezus en zijn discipelen was er ook geen twijfel aan dat Jehovah Souverein is boven heel de aarde verrijzend, hoog verheven boven alle goden.

“Want Gij zijt de Allerhoogste op heel de aarde, o Jehovah, Hoog boven alle goden verheven!” (Ps 97:9)

Christus Jezus was er zich bewust van dat hij hier op aarde maar een tijdelijke rol had te vervullen. Uiteindelijk is het trouwens God zijn bestel dat zal regeren over heel de aarde, maar waar uiteindelijk Jezus zijn Koninkrijk aan God zal overdragen.

“Hij, Jehovah, is onze God; Voor heel de aarde gelden zijn wetten!” (Ps 105:7)

“Daarna komt het einde, als Hij het koningschap aan God de Vader overdraagt, na alle heerschappij en alle macht en kracht te hebben vernietigd.” (1Co 15:24)

In liefde heeft de Goddelijke Schepper ons voorbestemd Zijn kinderen te worden door de door Hem gezonden zoon, Jezus Christus, naar het welbehagen van God Zijn Wil, naar Zijn Raadsbesluit.

“Liefdevol heeft Hij (Jehovah God), volgens het welbehagen van Zijn Wil, ons voorbestemd, om Zijn kinderen te worden door Jesus Christus,” (Efe 1:5)

“toen Hij ons het geheim openbaarde van zijn raadsbesluit, dat Hij naar zijn welbehagen bij Zichzelf had vastgesteld” (Efe 1:9)

Wij moeten goed beseffen dat het dankzij de aanvaarding door God van Jezus’ losprijs is dat God datgene tot stand brengt in ons om Zijn Heilsplan te verwezenlijken.  Onze keuze om Christus Jezus te volgen zal verder mee bepalen hoe wij verder zullen denken en handelen.

“want God is het, die naar zijn welbehagen in u het willen uitwerkt en het handelen.” (Flp 2:13)

Met het oog gericht op de gezondene van God kunnen wij zoals Jezus ook tot God bidden om Hem te danken, maar ook om aan Hem dingen te vragen. Zo kunnen wij telkens opnieuw bidden tot de God van Jezus die wij ook als onze God willen hebben.  Aan Hem kunnen wij voor raad en begeleiding vragen zodat wij mogen gevormd worden zoals Hij het wil.

“Daarom dan ook bidden we altijd voor u, dat onze God u de roeping waardig mag maken, en elk verlangen naar het goede, als de daad zelf uit geloof, mag vervullen van kracht.” (2Th 1:11)

 

+

Voorgaande

  1. Geloof in dingen van God
  2. Gebed tot wie de Kracht en Koningsmacht toebehoort
  3. Jezus tot God biddend

++

Aanvullend

  1. Geloven in God
  2. Geloof in God
  3. Geloof in slechts één God
  4. Het niemand of niets in de duisternis
  5. De gedachte van vandaag: “Geen stilte zodat iedereen zal weten dat er slechts één Allerhoogste Heerser is over de hele aarde” (17 februari)
  6. Belangrijkheid van Gods Naam
  7. Gezondene van God (Broeders in Christus)
  8. Gezondene van God (Belgische Christadelphians)
  9. Christus Jezus: de zoon van God
  10. Overdenking: In U heb Ik mijn welbehagen
  11. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #5 Gebed #2 Getuigen zonder taalbarrieres
  12. Onze verzoeken klinkend als de gebeden van Jezus

Door belgischebroedersinchristus

Genootschap van de Broeders en Zusters in Christus, of Christadelphians, in België.

1 reactie

Geef een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag